Ringmärkning den 8 juni 2019

Cypern är ön med den olösliga konflikten. Utvecklingen från 1974 och framåt har varit präglad av konflikten mellan grek- och turkcyprioter, som uppstod efter en grekiskt stödd statskupp och en turkisk militärinvasion av ön.

Republiken Cypern i söder, som sedan 2004 är medlem i EU, erkänns internationellt. Deras regering förespråkar en lösning med en gemensam federal stat som har två regionala styren. Turkcyprioterna i norr, som bara erkänns av Turkiet, vill istället ha en tvåstatslösning med stöd av Turkiet. En FN-kontrollerad buffertzon skiljer de två delarna av ön åt, och upprepade försök till återförening och försoning har misslyckats, senast år 2021. Konflikten har förvärrats av växande konkurrens om naturgasfyndigheter i Medelhavet och ökade motsättningar mellan Grekland och Turkiet. Möjligheterna till en förhandlingslösning är små, och spänningarna kvarstår mellan de två delarna av Cypern.

Jag och Susanne deltog i AERs Generalförsamling den 5-6 juni 2019 i Larnaca. Några dagar senare passade vi på att förlova oss, vilket kändes viktigt för oss, den sorgliga konflikten till trots. Därav rubriken på detta dagboksinlägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen