Den portugisiska folkmusikstilen fado är en sorts klagosång med influenser från portugisiska sjömanssånger, Brasilien, afrikansk slavmusik och arabisk musik. Den karakteriseras av klagofyllda melodier och sångtexter som ofta handlar om havet eller om de fattiga människornas liv.
Ofta sammanfattas fadomusiken med det portugisiska ordet saudade vilket inte har någon direkt översättning men som kan beskrivas som hemlängtan, en nostalgisk väntan blandad med sorgsenhet, smärta, lycka och kärlek. Själva ordet fado kommer från latinets ord för öde. Fadosången framförs traditionellt lika ofta av en man som av en kvinna, en fadista, och ackompanjeras av en gitarr och en dubbelsträngad portugisisk gitarr.
Fado-radio (54:31 min)
Hösten 1985 besökte Trio Martinho D’Assuncao Norrbotten för att spela fado i skolor och på arbetsplatser. Radio Norrbotten spelade påpassligt in deras framträdande vid ANC-galan i Luleå. I det här radioprogrammet berättar jag om fado och spelar musik med Martinho D’Assuncao, Armenio de Melo, Vital D’Assuncao och Xico Madureira – samt den som på allvar introducerade fadon i Sverige: Björn Ehrling, alltför tidigt bortgången, tyvärr..
Fado-hockey (2:53 min)
Extra-material: Trio Martinho D’Assuncao framför Luleå Hockeys kampsång ”Här kommer vårat gäng” – på portugisiska, i arrangemang för fadogitarr.
Och såhär låter originalet:
Lämna ett svar