Det fria ordets försvarare

”För er som inte vet det heter jag Michael Nyberg och jag var ordförande i Kommunistisk ungdom Luleå (om nu någon undrade efter Gunnar Tåhlins tal). Och KU, det var något som Kurt-Åke skrämde barn å medlemmar med på den tiden.

Jag ska börja med att göra någonting som många av er är vana vid från de stora kongresserna – att komma med en hälsning.

Det är Jackie Bortz, reporter på Kuriren å 64 år fyllda, som gratulerar och välkomnar Kurt-Åke in i 60-plus-klubben. Där är det skönt att vara, enligt Jackie.

Och så till huvudpersonen själv – som ibland omgetts av ryktet att ha ett flexibelt förhållande till det fria ordet, speciellt när landstingets varumärke står på spel.

Men det är bara illasinnat förtal, säger nog den förre informationschefen och landstingstidningens budgetansvarige om saken kommer på tal och jag tänker därför berätta en liten historia på det temat.

I början av 90-talet fick den nuförtiden poetiskt orienterade Janne Sparrman, Bertil-Blommornas instrumentalist Margaretha Holmström och jag i uppdrag att göra en daglig lägertidning för deltagarna från Norrbotten under det internationella Unga Örnar-lägret i Norrköping, den nu insomnade Örnöga, och Kurt-Åke var ansvarig utgivare på distans, alltså hemma i Luleå.

Vi hade hög profil och fick ungdomarna i redaktionen att satsa på undersökande journalistik blandat med returinformation och lägerskvaller, stort och smått alltså… och vi hade dessutom ett sinnrikt utdelningssystem med frivilliga på morgnarna.

Vår redaktion ställde kritiska frågor till alla från Ingvar Carlsson till Doktor Alban. Bland rubrikerna som jag minns fanns:

  • Påpissad av tapir
  • Största såret
  • Uppror i Kirunatältet
  • Lägerledare talar ut
  • och Samlag på parkeringen

Man behöver inte vara landstingsråd för att förstå att Kurt-Åke fick ta emot många kritiska samtal där det till och med ställdes krav att tidningen skulle stoppas för att vi inte jobbade i Unga örnars anda. Dessutom kallades Janne till dagliga kvartssamtal med den officiella lägertidningens chef… en viss Lars Stjernkvist.

Men Kurt-Åke stod pall.

Det var aldrig frågan om censur, vi fick fortsätta att jobba fritt i sann publicistisk anda. Väl hemma i Luleå igen så fortsatte vi med Örnöga under ett år eller mer. Och en av de som var med på den tiden sitter faktiskt här i kväll: Åsa Petersen, som inte behöver någon närmare publicistisk presentation i det här sällskapet.

En annan var Pelle Johansson, nu krönikör å sportreporter på NSD.

Så lite hårddraget kan man säga att de ska tacka Kurt-Åke för det…

…för hade han inte stått upp för Örnögas rätt till självständighet så hade Åsa kanske varit utredare på landstinget å Pelle innebandytränare i Avan.

Så: Grattis, Kurt-Åke!”

Micke Nyberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen