Nattfado med Vital och Xico i Lissabon


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/houseof2/hammarstedt.net/wp-content/plugins/envira-gallery/src/Utils/Shortcode_Utils.php on line 144

På vägen mellan SERNs Executive Board i Imola och AERs General Assembly i Ponta Delgada, mellanlandade jag i Lissabon och passade på att träffa min gamle vän Vital d’Assuncao.

Vi har en lång historia tillsammans, alltsedan jag hösten 1985 turnerade (ja, faktiskt) med Trio Martinho D’Assuncao runt Norrbotten för att spelas och berätta om fado i skolor och på arbetsplatser. I ett radioprogram berättade jag om fado och spelar musik med Martinho D’Assuncao, Armenio de Melo, Vital D’Assuncao och Xico Madureira – samt den som på allvar introducerade fadon i Sverige: Björn Ehrling. Läs mer om detta här.

Nåväl, åter till Lissabon och mötet med Vital – ett trevligt återseende. Vi åt en bit mat och därefter ringde han efter Xico. Nu ska vi lyssna på fado, sa Vital.

Sagt och gjort. Vi satte oss i Xicos BMW och åkte till O Faia, en berömd, för att inte säga den berömda fadorestaurangen i Lissabon. Den ligger på Rua da Barroca i Bairro Alto och är väl värd ett besök.

Här träffas stadens fadomusiker efter sina föreställningar för att spela och sjunga riktig fado med och för varann. Riktig fado, ursprunget, inte den ibland alltför tillrättalagda turistvarianten (motsvarigheten till ”spela lite Credence…”, så förstår du vad jag menar).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen