I augusti 2011 besökte jag, pappa, Amanda, Anton och Oskar Norrbyskär, den plats där pappa föddes och växte upp. Min kusin Mona anslöt vid färjeläget i Norrbyn.
Idealsamhälle
När Frans Kempe genom sitt bolag Mo och Domsjö AB år 1889 köpte den gamla vattendrivna sågen vid Håknäs, var hans främsta intresse inte sågen utan de avverkningsrätter för timmer som följde med sågen. Mo Ångsåg, som sågverket kallades, byggdes 1895.
För att försörja den nya sågen med arbetskraft byggdes bostäder, affär, skola och sjukvård upp. Norrbyskär har kallats ”idealsamhälle ute i havet”.
Arbetarna gjordes beroende av företaget, men samtidigt var samhället ute på öarna långt före sin tid i flera avseenden. Fri bostad var något alla fick, i övrigt var de sociala förmåner som arbetarna erbjöds beroende av vilken ”klass” av arbetare de tillhörde.
Elektricitet i alla hem
I början av 1900-talet hade samtliga hem på Norrbyskär elektrisk belysning, vilket var en lyx på den tiden. Andra förmåner var åtta fåror upplöjt potatisland, ved, tillgång till tvättstuga, badhus. Dessutom fanns en bagarstuga och en verkstad samt en för tiden tämligen välutvecklad skola för barnen.
Frans Kempe lyckades hålla fackföreningsrörelsen från samhället ända fram till 1919, och erbjöd i stället förmånliga villkor i pensions-, sjuk- och nödkassor. Dessutom hade företaget sjuksköterska och barnmorska på ön.
Verksamheten vid Norrbyskären nådde sin höjdpunkt på 1920-talet, då närmare 1 400 personerna var bosatta (arbetare samt deras familjer) i samhället, som kallades Norrbyskär. Nationell och internationell konkurrens i samverkan med konjunkturnedgång medförde att verksamheten började minska fr.o.m. 1930-talet. Verksamheten lades definitivt ned år 1952. Idag finns inga året runt-boende kvar på öarna.
Sommaridyll
Sedan 1980-talet är Norrbyskär ett turistmål och en populär sommaridyll, med både sommarboende och turister som kommer över dagen med färjan från Norrbyn på fastlandet. Några konstnärer återvänder varje sommar för att dra nytta av ljuset på öarna i sitt skapande.
Norrbyskärs museum innehåller fotografier, utställningar och en modell över hur samhället såg ut på 1920-talet samt en kombinerad teater-, konst och konserthall.
Bilder från besöket
Här följer några bilder från vårt besök. Guiden var mycket påläst, men fick naturligtvis se sig slagen på fingrarna av pappa, som många gånger under turen kunde berätta hur det verkligen var ;-)
Amanda gör om besöket
Några år senare, 2020, besökte min dotter Amanda med sin man Brian och mina barnbarn Axel, Alicia och Isaac Norrbyskär.
— Vilket nummer var det farfar växte upp i, ringde Amanda och frågade. Långgrundet 16, svarade jag.
— Då ska vi ta en bild med barnen framför huset.
Amanda
Så fint!