Piteåson fyller 60

Kurt-Åke Hammarstedt, Luleå, fyller 60 år den 24 januari.

Han är en av dem som ledde SSU Piteå i slutet av 1960-talet. Han satt i klubbens styrelse, där även Anders Sundström, Eva Hedkvist Petersen, Kent Lidman och Lasse Lavander var aktiva samtidigt.

En gång var han stamgäst på Stadspuben. Nu fyller Kurt-Åke Hammarstedt 60 år och trivs med barnbarnet Axel, 1 år.SSU Piteå ägde en fastighet, 53:an, där de drev SSU:s verksamhet. Per Mats Öberg var klubbens förtroendevalda chaufför, han var ett år äldre och hade körkort. Han rattade klubbens egen bil, en folkvagnsbuss. Per Mats gjorde sen karriär inom Vägverket.

Christinaskolans naturvetenskapliga linje fick se Kurt-Åke Hammarstedt börja, men där slutade han abrupt sedan fysikläraren vägrat diskutera atombombens sociala konsekvenser. I fortsättning blev det samhällslinjen.

Redan som 18-åring lämnade Kurt-Åke Piteå för att bli SSU-distriktets ombudsman i Luleå. Under åren har han haft en hel del förtroendeuppdrag. Ordförande i SSU-distriktet och ordförande för Unga Örnar är några som kan nämnas.

Under några år i början av 1980-talet var han politiskt sakkunnig åt kommunikationsminister Curt Boström från Piteå, som även var ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten. Kurt-Åke var huvudförfattare åt flera av socialdemokraternas program för utveckling av länet.

Kurt-Åke Hammarstedt arbetar nu som chef för landstingets regionala enhet i landstingshuset i Luleå. Han har tre barn och ett barnbarn, Axel. Kurt-Åkes pappa är Severin Hammarstedt som jobbade på pappersbruket i Munksund. Mamma var Elvy Hammarstedt.

Födelsedagen firas nästkommande helg med en enkel sextiotalsfest för familj och vänner.

Janne Sparrman

Bildtext: Piteåsonen Kurt-Åke Hammarstedt, Luleå, fyller 60 år. Här med barnbarnet Axel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen