Antoni Gaudí och Casa Batlló

Antoni Gaudí är min favoritarkitekt. I Wikipedia heter det att hans yrkeskarriär som arkitekt började ”i nygotisk, morisk, orientaliserande stil. Med tiden utvecklade han dock en sensuell, organisk stil med expressionistiska och surrealistiska drag.”

Må så vara, jag tycker helt enkelt att hans verk är otroligt vackra och framförallt sinneutvidgande.

Den 17 januari, efter att ha besökt konferensen ICT support for Active and Healthy Ageing: Enablers for Success (E4S) i Barcelona tillsammans med Agneta Granström, hann jag smita in på Casa Batlló vid Passeig de Gràcia nr 43 i Barcelona. Nedan finns några bilder från besöket, men först en liten bakgrund, oblygt knyckt ur Wikipedia:

År 1900 anlitades Gaudí av industrimagnaten Josep Batlló Casanovas för att rita hans hus. På platsen för bygget stod redan ett hus från 1877 som var tänkt att rivas. Emellertid ändrade sig Casanovas under planeringsstadiet till att låta renovera byggnaden istället. Casa Batlló är beläget i det kvarter som i folkmun har kommit att kallas Manzana de la discordia, löst översatt det oeniga kvarteret, en symbolisk beskrivning av de olika arkitektoniska stilarna mellan de byggnader som står utmed Passeig de Gràcia.

Casa Batlló kallas i folkmun för Casa dels ossos (Huset av ben) på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen; ovanför dessa övergår fasaden i en keramisk mosaik med säregna balkonger. Gaudí lät företa en total renovering av byggnadens inre där han bland annat flyttade väggar och förstorade det inre trapphuset som även fungerar som ljusbrunn. Hela byggnaden saknar i princip raka linjer och består istället av böljande oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt. Casa Batlló tillkom under den katalanska modernismen och brukar omnämnas som en av dess mästerverk.

Jules Verne

Huset är fyllt med organisk, havssymbolik, inte bara p g a de böljande formerna. Överallt hittar man former som för tankarna till havsväsen – alltifrån sköldpaddor till sjöjungfrur.

Det här är ju inkarnationen av Jules Vernes En världsomsegling under havet, var min första tanke när jag klev över tröskeln. Här skulle kapten Nemo ha kunnat bo på sin ålders höst och minnas tillbaka på sina äventyr.

Jag är ingen anhängare av s k ”officiella reklamfilmer”, men för en gångs skull ;-)

Fasadsymbolik

Vid 10-årsfirandet av det som numer är ett museum skapades en hyllning till Gaudi’s kreativitet i form av en fasadprojection som avslöjade alla och envar av de symboliska formspråk som inspirerade honom. Alltifrån Saint Jordis drake, klättrande på fasaden till de masker som gömmer sig bakom balkongerna och fasadmosaiken som är tänkt att symbolisera konfetti.

Konstnären bakom verket heter Mariona Omedes:

Sjöjungfrur

Den här filmen försöker visa havssymboliken i Casa Batlló. På (inga fördomar här, inte) latinskt manér illustrerad med en blond sjöjungfruliknande varelse:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen