Jag har länge drömt om att åka på kryssning.
Ett av skälen är att jag har få tillfällen att lufta min smoking. Ett annat är min lättja – det tilltalar mig att besöka ett antal olika städer utan att behova packa om väskan. Det kraftigaste skälet emot är att det är dubbelt så dyrt att kryssa ensam. Kryssa ensam är dessutom hälften så roligt, upptäckte jag och Anita.
Så här såg resrutten ut:
- 13 november Venedig (som blev Trieste, berättar mer sen), Italien
- 14 november Trieste, Italien
- 15 november Dubrovnik, Kroatien
- 16 november Argostoli (Kefalonia), Grekland
- 17 november Korfu, Grekland
- 18 november Kotor, Montenegro
- 19 november Split, Kroatien
- 20 november Venedig, Italien
Venedig – som blev Trieste
Venedig är en favorit, tappert balanserande på hundratals lerbankar i Adriatiska havet. I femtonhundra år har staden stått emot krig och pest och översvämningar. Venedig är en bedagad skönhet som har många egenskaper gemensamt med en annan av mina italienska favoriter, La vecchia signora.
Tyvärr hann vi aldrig uppleva Venedigs förföriska nystan av gränder, marmorkyrkor och kanaler. Vi planerade resan för att hinna med en Aperol Spritz på ett torg i glödande skymningsljus, men den venetianska dimman ville annorlunda. Det blev en flertimmars bussresa till Trieste istället.
Fast Trieste kan vara väl så trevligt.
Dubrovnik
Dubrovnik längst ner i södra Kroatien är Balkans vackraste stad, säger många. Vi hade en liten frukostomröstning i frågan, när vi gled in mellan de två vikarna, omgärdade av kala, grå berg som står i effekfull kontrast till det blå havet. George Bernard Shaw (som man bör citera så ofta man kan) skrev ”If you want to see heaven on earth, then come to Dubrovnik”.
Det är alltid fint när nytt och gammalt möts på ett naturligt sätt. Så är det i Dubrovnik. Kyrkor, palats och befästningar i Dubrovniks gamla stad är väl bevarade. Och om man gillar gator av marmor, ska man söka upp den berömda huvudgatan Stradun. Den, och de tvärgående gränderna kantas av kaféer, restauranger och små butiker. Anita hittade tack och lov en irländsk pub, så man kunde supa in den lokala atmosfären över en Guinness.
Uppe på stadsmuren kan man gå runt hela Dubrovniks gamla stad. Den är upp till sex meter tjock och som mest 25 meter hög. Tyvärr är den också nästan två kilometer lång, så vi valde en restaurang vid foten av den istället.
Och, som alla vet, dubblerar Dubrovnik som Kings Landing i Game of Thrones...
Argostoli
Argostoli är huvudort på ön Kefalonia. Den är en ”riktig” stad som inte är uppbyggd kring turismen. Det märks på att området närmast vattnet inte har utnyttjats till utserveringar utan till lite mer praktiska saker, som grönsaksmarknad och plats för fiskebåtar. Fast några barer fanns det, upptäckte vi.
En av fiskehamnarna besöks varje eftermiddag av ett antal havssköldpaddor, kusiner till Oskars egen Huggo (namnet är självförklarande). Vi hann med att se några sådana och hann dessutom få oss lite andlig spis. Och hittade ett tåg, naturligtvis.
Korfu
På Korfu hann vi med att besöka grönsaksmarknaden och slå oss (ja, egentligen Anita) i slang med några äldre herrar som minsann kom ihåg Palme.
På kvällen var det maskeradbal på båten. Vi klädde ut oss till oigenkännlighet, ja inte ens vår favoritbartender kände igen oss.
Och, som alla vet spelades Bond-filmen Ur dödlig synvinkel in på Korfu…
Kotor
Kotor i Montenegro var en trevlig upplevelse. Gamla staden är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet och finns med på Unescos världsarvslista, berättade Anita. Dessutom har de erkänt gott öl, berättade jag.
Split
Även Split, huvudort i dalmatinerhundarnas hembygd, har gator och torg smyckade med italiensk och grekisk marmor. Vi tog en kopp kaffe under vid torget utanför Diocletianus mäktiga palats, byggt på 200-talet. Vi lyckades undvika det självklara turistmålet klocktornet där man kan gå upp för mörka trånga trappor för att njuta av en öppen och fantastisk utsikt över staden och havet. Det var trapporna som var vår ursäkt. Istället ägnade vi oss åt restaurangletning. Man äter ju inte för att leva, utan tvärtom.
Lämna ett svar